100 Monthly Current Affairs Questions and Answers(August 2019)

In this post, we are providing 100 monthly current affairs questions with answers of August 2019 month. it important for all competitive exams.

1 Union Minister Prakash Javadekar inaugurated Gorewada International Zoo in which city?

  1. Pune
  2. Kanpur
  3. Nagpur
  4. Kochi

Ans- C) Nagpur

2. Which Caribbean nation has released the Gandhi postal stamp to the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi?

  1. Jamaica
  2. Puerto Rico
  3. Saint Lucia
  4. Dominican Republic

Ans- d.Dominican Republic

3. Dindigul lock and Kandangi saree of which state have been given the Geographical Indication (GI) tag?

  1. Tamil Nadu
  2. Kerala
  3. Andhra Pradesh
  4. Karnataka

Ans- a. Tamil Nadu

4. The Uttarakhand state government has decided to form a Special Tiger Force for which Tiger Reserve?

  1. Rajaji Tiger Reserve
  2. Kalagarh Tiger Reserve
  3. Corbett Tiger Reserve
  4. Orang Tiger Reserve

Ans- C. Corbett Tiger Reserve

5. Who will be honored with the 2019 UEFA President’s Award?

  1. David Beckham
  2. Wayne Rooney
  3. Zinedine Zidane
  4. Eric Cantona

Ans- d. Eric Cantona

6. Which country has successfully test-fired surface-to-surface ballistic missile ‘Ghaznavi’?

  1. Pakistan
  2. Iraq
  3. Taiwan
  4. Iran

Ans- a. Pakistan

7. Who has become India’s first junior World Champion in 18 years?

  1. Udey Chand
  2. Palwinder Singh Cheema
  3. Ramesh Kumar
  4. Deepak Punia

Ans- d. Deepak Punia

8. Kolkata Knight Riders have appointed whom as the head coach?

  1. Trevor Bayliss
  2. Brendon McCullum
  3. Virendra Sehwag
  4. Sanath Jayasuriya

Ans- b. Brendon McCullum

9. The book “The Free Voice: On Democracy, Culture and the Nation” is Authored by whom?

  1. Amitav Ghosh
  2. Ravish Kumar
  3. Shashi Tharoor
  4. Vikram Seth

Ans- b. Ravish Kumar

10. A powerful tropical storm Krosa has hit which country recently?

  1. China
  2. South Korea
  3. Japan
  4. Norway

Ans- C. Japan

11. The first deployment of the Railway’s commando unit CORAS (Commando for Railway Security) will be in which state?

  1. Bihar
  2. Jharkhand
  3. Chhattisgarh
  4. Uttar Pradesh

Ans-c. Chhattisgarh

12. Who has been conferred with Dr. A P J Abdul Kalam award for the year 2019 by the Tamil Nadu government?

  1. K Sivan
  2. Ritu Karidhal
  3. Muthayya Vanitha
  4. A S Kiran Kumar

Ans- a) K Sivan

13. Which state has announced the “Mo Sarkar” initiative with an aim to ensure transparency in the governance of the state?

  1. Bihar
  2. Rajasthan
  3. Andhra Pradesh
  4. Odisha

Ans- d. Odisha

14. The country Indonesia has decided to move its capital from Jakarta to ______?

  1. Medan
  2. Padang
  3. Borneo
  4. Palu City

Ans-C.  Borneo

15. Which country has launched the Smart Dragon-1 rocket (SD-1) recently?

  1. Japan
  2. Russia
  3. Israel
  4. China

Ans- d. China

16. Which airline has become the first Indian airline to fly over the North Pole?

  1. IndiGo
  2. Air India
  3. Go Air
  4. Spice Jet

Ans- b.Air India
17.According to a report by Greenpeace, which country is the world’s largest emitter of anthropogenic Sulphur dioxide?

  1. China
  2. India
  3. United States
  4. Japan

Ans- a.India

18. Which state has approved the conservation plan of Ansupa Lake?

  1. Himachal Pradesh
  2. Assam
  3. Odisha
  4. Andhra Pradesh

Ans- c. Odisha

19. Who has claimed gold medals in both singles and doubles titles in Tennis events during the World Police and Fire Games (WPFG) 2019?

  1. Gaurav Yadav
  2. Balbir Kumar Bawa
  3. Ashish Kapoor
  4. Sharad Satya Chauhan

Ans- C. Ashish Kapoor

20. Which startup has won NCPEDP-Mphasis Universal Design Award 2019?

  1. Samarth
  2. Robin hood
  3. Sarthak
  4. Touch Vision

Ans- d)Touch Vision

21. Who won the 2019 South Asian Spelling Bee competition?

  1. S Saumya
  2. Priya Pardshini
  3. Birsa Mundas
  4. Navneet Murali

Ans- d)Navneet Murali

22. Who has become the first Asian swimmer to cross the Catalina Channel of America?

  1. Nihal Chaturvedi
  2. Nandan Singh
  3. Satendra Singh Lohia
  4. Sanjeev Singh Natiyal

Ans- C)Satendra Singh Lohia

23. The  Neelum Sharma Tejaswini award and the Achyutananda Sahoo Award awarded by Which organization?

  1. Doordarshan
  2. NITI Aayog
  3. Prasar Bharti
  4. Indian Space Research Organisation

Ans- C)Prasar Bharti

24. Which state government launched Sarbat Sehat Bima Yojana’?

  1. Assam
  2. Bihar
  3. Haryana
  4. Punjab

Ans- d)Punjab

25. President Edgar Chagwa Lungu Recently arrived in India. He is the President of Which country?

  1. Croatia
  2. Austria
  3. Ukraine
  4. Zambia

Ans- d)Zambia

26. Who was awarded the prestigious Clark R Bavin Wildlife Law Enforcement Award for the year 2019 in Geneva?

  1. Biswa Busan
  2. Amar Singh
  3. Vivek Menon
  4. Sandeep Patil

Ans- C)Vivek Menon
Explanation: 
Vivek Menon, head of Delhi-based conservation non-profit, Wildlife Trust of India was awarded the prestigious Clark R Bavin Wildlife Law Enforcement Award for the year 2019 in Geneva.

27. Who was conferred with the Pushkin Medal, the highest International Award given to a scholar of Russian language and literature?

  1. Priyal Chatterjee
  2. Meeta Narain
  3. Seema Sharma
  4. Priyanka Dubey

Ans- b)Meeta Narain

Explanation: Prof. Meeta Narain of Jawaharlal Nehru University (JNU) was conferred with the Pushkin Medal, the highest International Award given to a scholar of Russian language and literature for outstanding contribution to Russian studies abroad.

28. Recently Abdalla Hamdok was sworn in as new PM of which country?

  1. South Korea
  2. Sudan
  3. Vietnam
  4. Ukraine

Ans- b)Sudan

29. Who was appointed as a new Defence Secretary?

  1. Ravneet Gill
  2. Sanjay Mitra
  3. Ajay Kumar
  4. Sanjay Bhalla

Ans- C)Ajay Kumar

30. Who was appointed as a new Cabinet Secretary?

  1. NK Singh
  2. PK Sinha
  3. Sanjay Mitra
  4. Rajiv Gauba

Ans- d)Rajiv Gauba

31. From Which day, Indian Railways to enforce a ban on single-use plastic?

  1. Dec 31
  2. Dec 25
  3. Oct 1
  4. Oct 2

Ans- d)Oct 2

32. Who launched the book titled “The Diary of Manu Gandhi”?

  1. Prahlad Patel
  2. Giriraj Singh
  3. Rajnath Singh
  4. Narendra Modi

Ans- a)Prahlad Patel

33. Recently who resigned as interim CEO of NDTV?

  1. Prannoy Roy
  2. Vishwas Ranjit
  3. Suparna Singh
  4. PV Ramesh

Ans- C) Suparna Singh

34. Which bank has appointed Srinivasan Vaidyanathan as its Chief Financial Officer (CFO)?

  1. YES Bank
  2. Federal Bank
  3. HDFC Bank
  4. ICICI Bank

Ans- C)HDFC Bank

35. Who was appointed as Home Secretary in the Ministry of Home Affairs?

  1. S S Sridhar
  2. Ajay Rathour
  3. Ajay Kumar Bhalla
  4. PV Ramesh

Ans- C)Ajay Kumar Bhalla

36. Who was conferred ‘The King Hamad Order of the Renaissance’ by Bahrain?

  1. Smriti Irani
  2. Ram Nath Kovind
  3. Narendra Modi
  4. Venkaiah Naidu

Ans- C)Narendra Modi

37. Who won British Grand Prix?

  1. Nico Rosberg
  2. Alex Rins
  3. Lewis Hamilton
  4. Max Verstappen

Ans- c)Lewis Hamilton

38. Who won the gold medal at the 2019 World Youth Archery Championship?

  1. Akanksha Singh
  2. Naaz Joshi
  3. Komalika Bari
  4. Shreya Jadhav

Ans- C)Komalika Bari

39. Who won the BWF World Championships title in Basel, Switzerland?

  1. Nozomi Okuhara
  2. Aleck Yamaguchi
  3. Serena Williams
  4. PV Sindhu

Ans- d)PV Sindhu

40. Recently the country’s first women DGP passed away. Name her?

  1. Kanchan Chowdhury Bhattacharya
  2. Kavya Koreppu
  3. Akanksha Singh Chaturvedi
  4. Priyanka Dubey

Ans- a)Kanchan Chowdhury Bhattacharya

41. Who was given Lifetime Achievement Award At Tenzing Norgay National Adventure Awards2019?

  1. Dipankar Ghosh
  2. Wangchuk Sherpa
  3. Chen Yufi
  4. Aparna Kumar

Ans- b)Wangchuk Sherpa

42. Who has become the first female officer in the country to become the Flight Commander of a flying unit?

  1. S Dhami
  2. Mohana Singh
  3. Akanksha Singh
  4. Kavya Koverrupu

Ans- a)S Dhami

43. Which company has appointed Amit Nayyar as its President?

  1. Google Pay
  2. Paytm
  3. Byju
  4. Mobikwik

Ans- b)Paytm

44. Who has become the first Indian to complete the 555 kms long ‘La Ultra The High’ marathon in Ladakh?

  1. Manish Sarkar
  2. Ashish Kasodekar
  3. Pramod Bhagat
  4. Nimish Singh

Ans- b)Ashish Kasodekar

45. Which state /UT Feroz Shah Kotla Cricket Stadium will be renamed after Arun Jaitley?

  1. Bihar
  2. Delhi
  3. Maharashtra
  4. Uttar Pradesh

Ans- b)Delhi

46. Pakistan jointly exercised ‘Shaheen-VIII’ exercise with which country?

  1. Nepal
  2. Australia
  3. China
  4. Oman

Ans- C)China

47. The 45th G-7 Summit held in Which country?

  1. China
  2. France
  3. UAE
  4. India

Ans- b)France, Biarritz

48. Which state will have three deputy CMs for the first time?

  1. Karnataka
  2. Kerala
  3. Bihar
  4. Odisha

Ans- a)Karnataka :Govind Makthappa Karajol, CN Ashwath Narayan and Laxman Sangappa Savadi

49. Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated Aqua Aquaria India 2019 in which city?

  1. Hyderabad
  2. KochiPune
  3. Mumbai

Ans- a)Hyderabad
50. which state CM inaugurated ‘walk to work’ campaign under Fit India Movement?

  1. Manipur
  2. Mizoram
  3. Meghalaya
  4. Nagaland

Ans- C)Meghalaya

51. Recently Dindigul lock and Kandangi saree of which state got Geographical Indication Tag?

  1. West Bengal
  2. Tamil Nadu
  3. Manipur
  4. Assam

Ans- b)Tamil Nadu

52. Who was re-appointed as chairman of the Central Board of Direct Taxes?

  1. Ravneet Singh
  2. Pramod Sawant
  3. Pramod Chandra Mody
  4. Rishi Rana

Ans- C)Pramod Chandra Mody

53. rime Minister Narendra Modi has launched a nation-wide ‘Fit India Movement’ from which city?

  1. Mumbai
  2. Bengaluru
  3. Lucknow
  4. New Delhi

Ans- d) New Delhi

54. Which country has unveiled its new missile defense system “Bavar-373”?

  1. Iran
  2. Israel
  3. Taiwan
  4. India

Ans- a). Iran

55. Who has been appointed as Team India’s new batting coach?

  1. Sanjay Bangar
  2. Bharath Arun
  3. R. Sridhar
  4. Vikram Rathour

Ans- d) Vikram Rathour

56. Who has become the first woman to fly solo across the Atlantic and the Pacific Ocean?

  1. Priya Jhingan
  2. Aarohi Pandit
  3. Gunjan Saxena
  4. Nivedita Choudhary

Ans- b) Aarohi Pandit

57. Who has been conferred the ‘Pushkin Medal – 2019’?

  1. Meeta Narain
  2. Anita Vaidya
  3. Nishtha Sharma
  4. Suniti Singh

Ans- a) Meeta Narain

58. Super 50 program was recently launched in which state?

  1. Andhra Pradesh
  2. Jharkhand
  3. Uttar Pradesh
  4. Maharashtra

Ans-d) Maharashtra

59. Who has become the first Asian swimmer to cross the Catalina Channel of America?

  1. Sandeep Sejwal
  2. Sajan Prakash
  3. Satyendra Singh Lohia
  4. Anshul Kothari

Ans- C) Satyendra Singh Lohia

60. Postal Department has released a stamp of which train recently, the price of the stamp is kept at Rs 5?

  1. UDAY Express
  2. Humsafar Express
  3. Vande Bharat Express
  4. Antyodaya Express

Ans- C. Vande Bharat Express

61. Which state has announced to set up ‘Lemru Elephant Reserve’ to provide a permanent habitat for the wild elephants in the state?

  1. Karnataka
  2. Odisha
  3. Rajasthan
  4. Chhattisgarh

Ans- d) Chhattisgarh

62. Which country will honor the Indian Prime Minister Narendra Modi with the “Order of Zayed“?

  1. Qatar
  2. UAE
  3. Saudi Arab
  4. Kuwait

Ans- b) UAE

63. Who is the author of the novel “Second Night”?

  1. Sharat Sabharwal
  2. Rajiv Dogra
  3. Vijay K. Nambiar
  4. Satish Chandra

Ans- b) Rajiv Dogra

64. Which country has become the World’s first country to launch Biometric Seafarer Identity Document (BSID)?

  1. Russia
  2. India
  3. United States
  4. China

Ans- b) India

65. The 12th India Security Summit was held in which city recently?

  1. Aligarh
  2. New Delhi
  3. Udaipur
  4. Vellore

Ans- b) New Delhi

66. National Sports Day 2019 is observed every year on?

  1. 28 August
  2. 27 August
  3. 30 August
  4. 29 August

Ans- d) 29 August

67. Who has been selected as the next chairman of Coal India?

  1. A K Jha
  2. Pramod Agarwal
  3. Anil Kumar Chaudhary
  4. Shashi Shanker

Ans- b) Pramod Agarwal

68. Lionel Aingimea has won the election for President of which country?

  1. Kiribati
  2. Palau
  3. Tuvalu
  4. Nauru

Ans- d) Nauru

69. Which bank has launched India’s first one-time password (OTP) facility for ATM withdrawals?

  1. Canara Bank
  2. Indian Bank
  3. Punjab National Bank
  4. State Bank of India

Ans- a) Canara Bank

70. The new Android version or Android Q of Google will now be officially known as ?

  1. Android 14
  2. Android NL
  3. Android 10
  4. Android XV

Ans- C. Android 10

71. Who has been chosen for the ‘Eminent Engineer Award for the Year 2019’ by the Institution of Engineers (India)?

  1. Prabhakar Singh
  2. Nand Kumar Sai
  3. Vinod Kumar Yadav
  4. Utpal Bora

Ans- a) Prabhakar Singh

72. September month celebrated as a month of ___?

  1. Martyrs
  2. Artificial Intelligence
  3. Science
  4. Nutrition

Ans- d) Nutrition

73. Which country has launched the floating nuclear reactor in the Arctic?

  1. Finland
  2. Russia
  3. Denmark
  4. china

Ans- b) Russia

74. ASEAN summit,52nd is being held in which country?

  1. Vietnam
  2. Malaysia
  3. Thailand
  4. Japan

Ans-C) Thailand

75. Who has been appointed as the new finance secretary?

  1. Subhash Chandra Garg
  2. Rajiv Kumar
  3. Anshu Prakash
  4. Atanu Chakraborty

Ans-b) Rajiv Kumar

76. Name the first Indian bank which has been linked up with China National Advance Payment System?

  1. Bank of Baroda
  2. Yes bank
  3. Axis Bank
  4. State Bank of India

Ans- d) State Bank of India

77. Who has been the given additional charge of the post of Director General Narcotics Control Bureau?

  1. Rakesh Asthana
  2. Abhay
  3. Sudeep Lakhtakia
  4. Rajeev Rai Bhatnagar

Ans-a) Rakesh Asthana

78. Who has been nominated as a Director on the Central Board of Directors of Reserve Bank of India?

  1. Subhash Chandra Garg
  2. H R Khan
  3. Rajiv Bhalla
  4. Atanu Chakraborty

Ans-d) Atanu Chakraborty

79. The Ministries of Earth Sciences and Agriculture have launched which mobile application to help farmers?

  1. Meghdoot
  2. Barkha
  3. Amber
  4. Nabh

Ans-a) Meghdoot

80. Who has took over as the Controller General of Accounts (CGA)?

  1. Atanu Chakraborty
  2. Giriraj Prasad Gupta
  3. Subhash Chandra Garg
  4. Ranveer Bhatia

Ans- b) Giriraj Prasad Gupta

81. Who has been awarded the MS Swaminathan Award for Environment Protection

  1. Jose Graziano da Silva
  2. Achim Steiner
  3. Kenneth M Quinn
  4. Antonio Guterres

Ans- C) Kenneth M Quinn

82. Who is the author of the book Resurgent India?

  1. Bimal Jalan
  2. Raghuram Rajan
  3. Urjit Patel
  4. R Gandhi

Ans-a) Bimal Jalan

83. Which movie has won the Best Hindi Film award at the 66th National Film awards?

  1. Raazi
  2. Andhadhun
  3. Uri
  4. Badhai Ho

Ans- b)Andhadhun

84. The Indian Army has launched “Mission Reach Out” in which city?

  1. Pahalgam
  2. Jammu
  3. Kulgam
  4. Srinagar

Ans- b) Jammu

85. Who is the author of the book “Bolna Hi Hai”?

  1. Rajat Sharma
  2. Om Malik
  3. Ravish Kumar
  4. Vinod Dua

Ans- C) Ravish Kumar

86. Which company has launched an initiative called ‘Samarth’, aimed at bringing India’s artisans, weavers, and handicraft producers onto e-commerce?

  1. Tata
  2. Amazon
  3. Flipkart
  4. Big Bazaar

Ans-c) Flipkart

87. Yasin, Balaban, and Ghaem are the three missiles launched by which country?

  1. Israel
  2. Iran
  3. Pakistan
  4. Iraq

Ans- d) Iraq

88. Who has been appointed as India’s Ambassador to the United Arab Emirates?

  1. Navdeep Suri
  2. Akash Nigam
  3. Pavan Kapoor
  4. Surjeet Pate

Ans- Pavan Kapoor

89. Which country was struck by super typhoon Lekima?

  1. Japan
  2. Malaysia
  3. Thailand
  4. China

Ans- C) China

90. Which mobile company has launched the Mobile Operating System named Harmony OS?

  1. Huawei
  2. Samsung
  3. Xiaomi
  4. Oppo

 Ans-  a)Huawei

91. Which state government has launched a new higher education model called as Resource Assistance for Colleges with Excellence (RACE)?

  1. Madhya Pradesh
  2. Odisha
  3. Uttar Pradesh
  4. Rajasthan

Ans- d) Rajasthan

92. Gogabeel, an ox-bow lake in which state, has been declared as the state’s first ‘Community Reserve’?

  1. Himachal Pradesh
  2. Arunachal Pradesh
  3. Assam
  4. Bihar

Ans- d) Bihar

93. The players of which sports will now come under the ambit of the National AntiDoping Agency (NADA)?

  1. Hockey
  2. Cricket
  3. Table Tennis
  4. Golf

Ans- b)Cricket

94. Sushma Swaraj was the youngest Cabinet minister of which state/UT at the age of 25?

  1. Gujarat
  2. Punjab
  3. Haryana
  4. New Delhi

Ans- C)Haryana

95. Who has sworn in as the chairman and managing director (CMD) of state-owned Power Grid Corporation?

  1. Anil Kumar Chaudhary
  2. Shashi Shanker
  3. Kandikuppa Sreekant
  4. Gurdeep Singh

Ans- c) Kandikuppa Sreekant

96. Which state has topped the rankings in Breastfeeding and Infant and Young Child Feeding Practices in the country?

  1. Gujarat
  2. Nagaland
  3. Himachal Pradesh
  4. Manipur

Ans- d) Manipur

97. Alejandro Eduardo Giammattei Falla has been elected as the new President of which country?

  1. Honduras
  2. El Salvador
  3. Guatemala
  4. Belize

Ans- c) Guatemala

98. Who will become the first woman to head the Indian National Science Academy (INSA)?

  1. Geeta Dharmarajan
  2. Vasudha Prakash
  3. Chandrima Shaha
  4. Vimla Kaul

Ans- c)Chandrima Shaha

99. In which country the multilateral military exercise ‘TSENTR-2019’ is scheduled to be held from 10 September to 21 September?

  1. Magnolia
  2. Turkmenistan
  3. Russia
  4. China

Ans- c) Russia

100. Which state launched Mukhyamantri Parivar Samridhi Yojana?
A)Uttar Pradesh
B)Odisha
C)Bihar
D)Haryana

Ans- d)Haryana

 

[su_box title=”you can read also: ” box_color=”#dd4b15″]

[/su_box]

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment

Copy link