OSSC Junior Clerk 2015 Question with Answer

JA & JC (Prelim) 2015: GA

In this post, we are providing previous year OSSC Junior Clerk 2015 Question and answer. It is very helpful for all students.

1 Rate of interest remaining the same, the difference between compound and simple interests generated in two years on an investment of Rs. 10,000 amounts to Rs. 64. Determine the rate of interest per annum:

  1. 4%
  2. 5%
  3. 6%
  4. 7%
  5. 8%

Ans-8%

2. In a school of 1440 students, boys and girls are in a ratio of 7:5. If 40 new boys are admitted, then how many new girls need to be admitted to make this ratio 5:4?

  1. 66
  2. 100
  3. 104
  4. 120
  5. 176

Ans-104

3. A, B, and C can complete a work in 100,120 and 150 days respectively. If A leave after first 20 days before and B leaves 30 days before the completion of the work, then in how many days the work is completed?

  1. 40
  2. 50
  3. 70
  4. 90
  5. 100

Ans-70

4. Two pipes can separately fill an empty tank in 2 hours and 3 hours respectively, while a third can empty the full tank in 3/2 hours. If all the three pipes are opened together, then in what time the empty tank is going to be filled?

  1. 3 ½
  2. 4 hours
  3. 5 hours
  4. 6 hours
  5. 6 ½

Ans-6 hours

5. The down train starting from Howrah at 2.00 pm takes 21 hours to reach Chennai, a distance of 1,680 Km. The up train starting at 8.00 PM on the same day from Chennai takes 24 hours to reach Howrah. If both trains maintain uniform speeds, then at what time shall the two trains cross each other?

  1. 8 PM same day
  2. 10 PM same day
  3. 2 AM next day
  4. 4 AM next day
  5. 10 AM next day

Ans- 4 AM next day

6. Given the value of x and y as  2 and –1 respectively, which of the following terms shall equal to (x3 –y3)?

  1. (x-y)2
  2. (x+y)2
  3. X2-y2
  4. X2+y2
  5. X3+y3

Ans-(x-y)2

7. Which of the following equations can only have negative solutions for x?

  1. X2-2x-35=0
  2. X2 +2x – 35 =0
  3. 12x -35 – x2 =0
  4. X2 + 12x +35 =0
  5. X2 – 12x – 35 =0

Ans- X2 + 12x +35 =0

8. In a quadrilateral ABCD, the angels ABC and BCD 1200and 900 respectively. What type of quadrilateral is this?

  1. Square
  2. Rectangle
  3. Rhombus
  4. Parallelogram
  5. None of the above

Ans- None of the above

9. In a right-angled triangle the diagonal AC and the base BC equal to 17 cm and  15 cm respectively. If ABDE is a rectangle drawn on AB such that the area of the triangle ABC equals area of ABDE, then find AE :

  1. 7.0 cm
  2. 7.5 cm
  3. 8.0 cm
  4. 8.5 cm
  5. 9.0 cm

Ans-7.5 cm

10. In how many ways can five children be put in five chairs in a classroom?

  1. 1
  2. 5
  3. 10
  4. 20
  5. 20

Ans-5

11. The sum total of all even integers from 2 to 20 is:

  1. 90
  2. 100
  3. 110
  4. 132
  5. 210

Ans-110

12. Find two consecutive odd numbers such that 2/5th of the smaller one exceeds 2/9th of the Larger by 4:

  1. 25, 27
  2. 27, 29
  3. 29, 31
  4. 31, 33
  5. 33, 35

Ans-25, 27

13. Which of the following numbers does not yield an integer when divided by 9?

  1. 495621
  2. 542925
  3. 639324
  4. 729161
  5. 891549

Ans-729161

14. Find the missing number at ‘x’ in the given sequence:26 18 12 X 6?

  1. 7
  2. 8
  3. 9
  4. 10
  5. 11

Ans-8

15. Which of the following is not true for the data 12, 13, 9, 3,5, 3, 4?

  1. Sum total =49
  2. Range = 10
  3. Mode = 3
  4. Median =5
  5. Mean =8

Ans- Mean =8

16. Which of the following words is close to the meaning of the word ‘benign’?

  1. Cheerful
  2. kind
  3. Normal
  4. passionate
  5. Punctual

Ans- kind

17. Which of the following words is close to the opposite meaning of the word ‘repudiate’?

  1. Admit
  2. Challenge
  3. Compromise
  4. Reject
  5. Revolt

Ans- Admit

18. The word secular is a / an:

  1. Adverb
  2. Adjective
  3. Noun
  4. Preposition
  5. Revolt 

Ans- Adjective

19. Something happening in the right is known as:

  1. Darkling
  2. Darkened
  3. Nocturnal
  4. Nightfall
  5. Nightlife

Ans- Nocturnal

20. Which of the following is the past tense of the verb ’bleed’?

  1. Blad
  2. Blade
  3. Bled
  4. Bleeded
  5. Blode

Ans- Bled

21. ନିମ୍ନ ପଦମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟି ବ୍ୟଞ୍ଜନ ସନ୍ଧି ନୁହେଁ?

  1. ଶରଚ୍ଚନ୍ଦ୍ର
  2. ଉଜ୍ଜଳ
  3. ଉଦଘାଟନ
  4. ବର୍ଣ୍ଣଢ୍ୟ
  5. ତନ୍ମୟ

Ans- ବର୍ଣ୍ଣଢ୍ୟ

22. “ନିଜକୁ ପଣ୍ଡିତ ମନେକରେ ଯେ” – ଏହାର ଏକପଦିକରଣ

କର?

  1. ଜ୍ଞାନୀ
  2. ବିଜ୍ଞ
  3. ଚତୁର
  4. ବୁଦ୍ଧିମାନ
  5. ପଣ୍ଡିତମ୍ମନ୍ୟ

Ans- ପଣ୍ଡିତମ୍ମନ୍ୟ

23. ନିମ୍ନୋକ୍ତ ଶବ୍ଦମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେଉଁଟିର ବନାନ୍ ଠିକ୍?

  1. ଶସିଭୂଷଶ
  2. ଶଶିଭୁଷଣ
  3. ଶଶୀଭୁଷଣ
  4. ଶଶୀଭୂଷଣ

Ans-ଶଶିଭୂଷଣ

24. ଏକ ବା ଏକାଧିକ ବ୍ୟଞ୍ଜନ ବର୍ଣ୍ଣର ବାରମ୍ବାର ପ୍ରୟୋଗ ରେ କେଉଁ ଅଳଙ୍କାର ହୁଏ?

  1. ଅନୁପ୍ରାସ
  2. ଉପମା
  3. ପ୍ରତୀପ
  4. ଯମକ
  5. ଶ୍ଳେଷ

Ans- ଅନୁପ୍ରାସ

25. Which country has shown the most radical improvement during 2009-2015 as per the recent release of the Legaturm prosperity Index List, 2015?

  1. Denmark
  2. Indonesia
  3. Rwanda
  4. Switzerland
  5. Venezuela

Ans- Indonesia

26. Which cities shall be developed as ‘’Smart Cities’’ by the technical assistance of the French Development Agency as per the recent MoU signed between India and France?

  1. Ahmedabad, Chandigarh, Puducherry
  2. Bhubaneswar, Delhi, Nagpur
  3. Bhubaneswar, Chandigarh, Nagpur
  4. Chandigarh, Nagpur, Puducherry
  5. Delhi, Nagpur, Puducherry

Ans- Chandigarh, Nagpur, Puducherry

27. Which famous film actor has been conferred with ‘’Padmabibhusan’’ on the occasion of Republic Day, 2016?

  1. Amitabh Bachhan
  2. Chiranjeevi
  3. Chiranjeevi
  4. Dilip Kumar
  5. Mammootty
  6. Rajanikanth

Ans- Rajanikanth

28. Who has been awarded with ‘Ashok Chakra’ posthumously on 26th January 2016?

  1. Colonel Santosh Yashwant Mahadik
  2. Lance Naik Mohan Nath Goswami
  3. Naik Satish Kumar
  4. Sepoy Dharma Ram
  5. SepoyJagdish Chand

Ans- Lance Naik Mohan Nath Goswami

29. Who among the following awardees of the Ramon Magsaysay Award for the year 2015 has been conferred with the award for ‘emergent leadership’? 

  1. Anshu Gupta
  2. KommalyChanthabhong
  3. Kyaw Thu
  4. Ligya Fernando Amilbangsa
  5. Sanjiv Chaturvedi

Ans- Sanjiv Chaturvedi

30. Which missile has been recently test-fried from Integrated Test Range, Chandipur, Odisha on 28th January 2016?

  1. Akash
  2. Astra
  3. Nag
  4. Prithvi
  5. Trishul

Ans- Akash

31. Which of the following pair of players was defeated by the Sania Mirza and Martina Hingis pair in the Australian Open Women’s Doubles Finals in January 2016?

  1. Andrea Hiavackova and Lucie Hradecka
  2. Anna-Lena Groenefeld and Coco Vandeweghe
  3. Julia Goerges and Carolina Pliskova
  4. LyudmylaKichenok and NadilaKichenok

Ans- Andrea Hiavackova and Lucie Hradecka

32. Which of the following Indian film was submitted to the 88thAchademyAwards for Best  Foreign Language Film?

  1. A War
  2. Court
  3. Mustang
  4. Son of Saul
  5. Theeb

Ans- Court

33. Which of following cartoonists is best known for his comic cartoon is best known for his comic cartoon strips ‘’You Said It’’ in the Times of India?

  1. Abu Abraham
  2. Shankar Pillai
  3. Mario  Miranda
  4. K. Laxman
  5. SudhirDhar

Ans- R. K. Laxman

34. Which of the following pairs of musical instruments and their exponents is not correctly matched?

  1. Flute – Hari Prasad Chaurasia
  2. Santoor – Siv Kumar Sharma
  3. Sarod – UstadAmjabd Ali Khan
  4. Sitar – S. Balachandran
  5. Tabla – ZakirHussian

Ans- Sitar – S. Balachandran

35. Four of the following cups are related to a particular game, while one is not Identify the one:

  1. Canada Cup
  2. Eisenhower Cup
  3. Merdeka Cup
  4. Ryder Cup
  5. Walker Cup

Ans- Merdeka Cup

36. Which of the following games played in Manipur, India can be said to be a version of ‘’Polo’’?

  1. Buzkashi
  2. Horseball
  3. Pato
  4. Sagol Kangjei
  5. Polocrosse

Ans- Sagol Kangjei

37. For which of the following works did Amrita Pritam receive the BharatiyaJnanapith  Award in 1982?

  1. Aaj aakhaan Waris Shah nu
  2. Kagazte Kanvas
  3. Pinjar
  4. Rasidi Ticket
  5. Unehade

Ans- KagazTe Kanvas

38. In which of the following temples of Odisha are twin ‘’Shakti’’ shrines worshipped?

  1. MajhiGhariani
  2. Tara Tarini
  3. Khiching
  4. Maninaag
  5. Manikeswari

Ans- Tara Tarini

39. Which of the following is not among the great trusts taught by Buddha?

  1. Desire can be controlled by following the Eight Fold Path
  2. Man reaps the fruit of his past deeds.
  3. Pain and misery can be ended by killing desire.
  4. The world is full of sorrow and misery.

Ans- Man reaps the fruit of his past deeds.

40. What is the year of commencement of ‘’Saka Era’’?

  1. 483 B.C.
  2. 57 B.C.
  3. 78 A.D.
  4. 320 A.D.
  5. 622 A.D.

Ans-78 A.D.

41. Chanakya was the political advisor of:

  1. Ashoka
  2. Bindusara
  3. Chandragupta
  4. Kaniska
  5. Vikramaditya

Ans- Chandragupta

42. Who among the following can be distinguished from the other four on the basis of the nature of the religious movement in medieval India?

  1. Madhbacharya
  2. Nanak
  3. Nimbarkara
  4. Ramananda
  5. Ramanuja

Ans- Nanak

43. Whose period of reign is known as the ‘Golden Age’ of the Mughal Empire?

  1. Akabar
  2. Aurangzeb
  3. Babar
  4. Jahangir
  5. Shajahan

Ans- Shajahan

44. Which of the following European colonialist established their capital at Pondicherry?

  1. Danes
  2. Dutch
  3. English
  4. French
  5. Portuguese

Ans- French

45. Who became the first Governor-General of India under the British Rule?

  1. Lord Bentinck
  2. Lord Cornwallis
  3. Lord Dalhousie
  4. Lord Hastings
  5. Lord Wellesley

Ans- Lord Bentinck

46. Which was the major driving force behind the Revolt of 1857?

  1. British reform like widow marriage, Sati abolition
  2. Discriminatory tariff policy and heavy taxation
  3. Introduction of Enfield rifle using animal fat
  4. Military discrimination against India Soldiers
  5. She Doctrine of Lapse introduced by Dalhousie

Ans- Introduction of Enfield rifle using animal fat

47. Arya Samaj’ was founded by:

  1. Radhakant Deb
  2. Raja Ram Mohan Roy  
  3. Swami Vivekananda
  4. Swami Dayananda
  5. Tulsi Ram

Ans- Swami Dayananda

48. Which is the year of’ Champaran Satyagraha’?

  1. 1915
  2. 1916
  3. 1917
  4. 1918
  5. 1919

Ans-1917

49. Four of the following happened in one year, while one was not. Identify the odd one;

  1. Cripps Mission to India
  2. Commencement of Congress Radio
  3. Lord Wavell convened Shimla Conference
  4. Establishment of ‘Azad Hind Fauj’
  5. Quit India Movement

Ans- Establishment of ‘Azad Hind Fauj’

50. Which of the following is not resulted due to the rotation of the Earth?

  1. Causation of day and night
  2. causation of seasons
  3. Time difference between meridians
  4. Change in the direction of winds and ocean currents
  5. Rise and fall of tides every day

Ans- causation of seasons

51. A flight moving from London to Mumbai took 16 hours to reach the destination. If it had taken off at 9 AM London time on 15th January 2016, then at what Indian time and date would it have landed at Mumbai?

  1. 02.30 PM on 15th
  2. 07.30 PM on 15th
  3. 01.00 AM on 16th
  4. 06.30AM on 16th
  5. 09.00 AM on 16th

Ans-06.30AM on 16th

52. Which country does maintain the same standard time as that of India?

  1. Bangladesh
  2. Bhutan
  3. Pakistan
  4. Sri Lanka

Ans- Sri Lanka

53. Which nuclear power station is situated in Karnataka?

  1. Kaiga
  2. Kalpakkam
  3. Narora
  4. Rawatbhata
  5. Tarapur

Ans- Kaiga

54. Which of the following volcanoes is not associated with the “Pacific Ring of Fire”?

  1. Mt. Cotopaxi
  2. Mt. Fujiyama
  3. Mt. Mayon
  4. Mt. St. Helens
  5. Mt. Vesuvius

Ans- Mt. Vesuvius

55. “Meander” is formed due to the work of :

  1. Glacier
  2. Running water
  3. Underground water
  4. Waves
  5. Wind

Ans- Running water

56. Which of the following local winds is known as the ‘snow eater’?

  1. Chinook
  2. Foehn
  3. Harmattan
  4. Khamsin
  5. Sirocco

Ans- Chinook

57. A cloudy night is hotter than a clear night. This is due to

  1. Greater convection
  2. Increase in sensible heat 
  3. Increase in solar radiation
  4. Influx of latent heat
  5. Prevention of Earth radiation

Ans- Prevention of Earth radiation

58. Which of the following deserts is located in India?

  1. The Atakama
  2. The Kalahari
  3. The Sahara
  4. The Sonoran
  5. The Thar

Ans- The Thar

59. The largest of the Indian states in terms of area is :

  1. Andhra Pradesh
  2. Madhya Pradesh 
  3. Maharashtra
  4. Rajasthan
  5. Uttar Pradesh

Ans- Rajasthan

60. The highest peak of Orissa is :

  1. The Bhismagiri
  2. The Deomali
  3. The Khairburu
  4. The Mahendragiri
  5. The Meghasini

Ans- The Deomali

61. Which of the following countries is not a member of G-8?

  1. Canada
  2. China
  3. Russia
  4. United Kingdom
  5. United States

Ans- China

62. The First Woman Chief Minister of an Indian state is :

  1. Mrs. Annie Besant
  2. Mrs. Indira Gandhi
  3. Mrs. Sarojini Naidu
  4. Mrs. Sucheta Kripaiani
  5. Mrs. Vijaya Laxmi Pandit

Ans- Mrs. Sucheta Kripaiani

63. According to the recent provisions in the Indian Constitution the ‘right to information’ is a corollary of the right to freedom of:

  1. Assembly
  2. Forming Associations
  3. Movement
  4. Profession, Occupation, Trade, and Business
  5. Speech and Expression

Ans- Speech and Expression

64. Which form of write can be issued by a Court in case the executive authority arrests a person in contravention of the procedure established by law?

  1. Certiorari
  2. Habeas Corpus
  3. Mandamus
  4. Prohibition
  5. Quo Warranto

Ans- Habeas Corpus

65. Which Article of the Indian Constitution relating “Directive Principles of State Policy”has the provision to protect the monuments of historic interest and national importance?

  1. Article 47
  2. Article 48
  3. Article 49
  4. Article 50
  5. Article 51

Ans- Article 49

66. Which union territory is different from the other four in terms of the designation of the Head of Office?

  1.  Dedra and Nagar Haveli
  2. Daman and Diu
  3. Delhi
  4. Lakshadweep
  5. Pondicherry

Ans- Lakshadweep

67. Which of the following types of income earned by an individual in India is exempt from income tax?

  1. Agriculture income
  2. Capital gains
  3. Income from house property
  4. Income from salary
  5. Profit and gains from business or profession

Ans- Agriculture income

68. What happens when “there is excess production over demand”?

  1. Deflation
  2. Depression
  3. Dumping
  4. Inflation
  5. Recession

Ans- Recession

69. ‘The total money value of all final goods and services produced within the geographical boundaries of the country during a given period of time’ is known as

  1. Gross National Product
  2. Gross Domestic Product
  3. Net National Product
  4. National Income
  5. NationalWealth

Ans- Gross Domestic Product

70. Which of the following rural development programmes is not subsumed within the “National Rural Employment Guarantee Scheme (NREGS)”?

  1. Employment Assurance Scheme
  2. Jawahar Gram SamriddhiYojana
  3. National Food for Work Programme
  4. Nehru RozgarYojana
  5. Sémpoorna Gramin RozgarYojana

Ans- Nehru RozgarYojana

71. The type of unemployment resulting due to the non-utilisation of the optimal efficiency and capability of a worker is called

  1. Disguised unemployment
  2. Frictional unemployment
  3. Open unemployment
  4. Structural unemployment
  5. Underemployment

Ans- Underemployment

72. The banking institution that facilitates the Indian exporters to operate in the international market is :

  1. EXIM
  2. IDBI
  3. NABARD
  4. NHB
  5. SIDBI

Ans- EXIM

73. The “one rupee” currency note bears the signature of:

  1. Governor, Reserve Bank of India
  2. Minister of Finance
  3. President of India
  4. Prime Minister of India
  5. Secretary, Ministry of Finance

Ans- Secretary, Ministry of Finance

74. In which state in India is the share of the population below the poverty line the highest?

  1. Bihar
  2. Jharkhand
  3. Madhya Pradesh
  4. Odisha
  5. West Bengal

Ans- Odisha

75. Who discovered the relationship: E=mc2?

  1. Albert Einstein
  2. D. Becquerel
  3. Marie Curie
  4. Otto Hahn
  5. Robert Oppenheimer

Ans- Albert Einstein

76. Which is the unit of measurement of electrical resistance?

  1. Coulomb
  2. Newton
  3. Ohm
  4. Volt
  5. Watt

Ans- Ohm

77. A cricket player draws his hand back while taking a catch. This is an example of:

  1. Action
  2. Inertia
  3. Reaction
  4. Impulse
  5. Momentum

Ans- Impulse

78. A vehicle starts from rest and gradually increases its motion. What is the phenomenon like?

  1. Acceleration
  2. Displacement
  3. Retardation
  4. Speed
  5. Velocity

Ans- Acceleration

79. Which of the following phenomena is the effect of the centrifugal force?

  1. Bending of a cyclist while turning
  2. Bulging of the Earth at equator 
  3. Earth moving round the Sun
  4. Movement of electrons around the nucleus
  5. Turning of a moving car

Ans- Bulging of the Earth at equator 

80. An air bubble in water behaves as a :

  1. concave lens 
  2. Concave mirror
  3. Convex lens
  4. Convex mirror
  5. Plane mirror

Ans- concave lens 

81. Which one is a bad conductor of electricity though being a good conductor of heat?

  1. Chromium
  2. Cobalt
  3. Mica
  4. Nickel
  5. Tungsten

Ans- Mica

82. Spherical dew drops develop over leaf surfaces in winter. This is due to :

  1. Buoyancy
  2. Capillary action
  3. usion
  4. Surface tension
  5. Wetting

Ans- Surface tension

83. Which of the following radioactive elements is used in the central core of the hydrogen bombs?

  1. Actinium
  2. Plutonium
  3. Polonium
  4. Radium
  5. Thorium

Ans- Plutonium

84. A copper vessel turns green when left exposed to air for a long time. It is due to the formation of:

  1. Copper Carbonate
  2. Copper Hydroxide
  3. Copper Nitrate
  4. Copper Oxide
  5. Copper Sulfate

Ans- Copper Carbonate

85. Which organ is known as the “Blood Bank” of the human body?

  1. Heart
  2. Kidney
  3. Liver
  4. Lungs
  5. Spleen

Ans- Spleen

86. Which of the following types of joints in the skeletal system of humans is found in the hip region?

  1. Ball and Socket
  2. Gliding
  3. Hinge
  4. Pivot
  5. Saddle

Ans- Ball and Socket

87. Which of the following is not present in ani cell?

  1. Cell Wall
  2. Nucleus
  3. Chromosome
  4. Ribosome
  5. Mitochondria

Ans Cell Wall

88. Photoperiodism is the response of organisms to:

  1. Periodic change in humidity
  2. Rhythmic fluctuations in temperature
  3. Seasonal variation in water availability
  4. Variation in day length
  5. Variation in the pH of the Soil

Ans- Variation in day length

89. The interaction between leguminous plants and nitrogen-fixing bacteria is an example of:

  1. Antibiosis
  2. Competition
  3. Mutualism
  4. Parasitism
  5. Predation

Ans- Mutualism

90. The most genetically modified plant is:

  1. Potato
  2. Rice
  3. Sugarcane
  4. Tobacco
  5.  Wheat

Ans- Tobacco

91. Enhanced growth in the production of shrimps by improved methods is called:

  1. Blue Revolution
  2. Grey Revolution
  3. Pink Revolution
  4. White Revolution
  5. Yellow Revolution

Ans- Pink Revolution

92. Which of the following biosphere reserves in India has not been recognized by UNESCO on World Network of Biosphere Reserves?

  1. Agastyamalai
  2. Gulf of Mannar
  3. Nokrek
  4. Panchmarhi
  5. Simlipal

Ans- Agastyamalai

93. Acid rain is a cocktail of :

  1. Hydrochloric acid and Nitric acid
  2. Hydrochloric acid and Sulphuric acid 
  3. Sulphuric acid and Nitric acid
  4. Water and Nitric acid
  5. Water and Sulphuric acid

Ans- Sulphuric acid and Nitric acid

94. What is the function of the “F7” key in the Microsoft Word programme?

  1. It helps in changing the font face
  2. It helps in changing styles
  3. Helps in checking spellings and grammar
  4. It helps in formatting the paragraph
  5. It opens up the Thesaurus

Ans- Helps in checking spellings and grammar

95. Which of the following keys in MicrosoftExcel programme helps in inserting a hyperlink?

  1. Ctrl+F
  2. Ctrl+H
  3. Ctrl +K
  4. Ctrl +T
  5. Ctrl + V

Ans- Ctrl +K

96. In a class of 180 students, 4/15th of the strength were absent on a rainy day. If 3/4th of those present had brought a rainy coat, then how many did not bring a rainy coat?

  1. 33
  2. 36
  3. 48
  4. 99
  5. 132

Ans-33

97. In a temple, five bells toll together and then toll at intervals of 6, 7, 8, 9 and 12 seconds respectively. After what time lag will all the bells toll together again?

  1. 42 seconds
  2. 4 minutes and 12 seconds
  3. 8 minutes and 24 seconds
  4. 10 hours 4 minutes and 48 seconds
  5. Never will toll together again

Ans-8 minutes and 24 seconds

98. There are three towers A, B and C. Height of the tower A is 20% less than the height of tower B, while the height of tower C is 20% more than that tower B. By what percentage is the height of tower C greater than the height of tower A?

  1. 33.33
  2. 36
  3. 40
  4. 45
  5. 50

Ans-50

99. A shopkeeper sold fan at a prom of 10%. Had he purchased it for 5% less and sold for Rs. 56 more he could have gained 25%. What was the cost price of the fan?

  1. RS.560
  2. Rs.640
  3. RS.720
  4. 800
  5. 880

Ans- Rs.640

100. ନିମ୍ନୋକ୍ତ କେଉଁଟି ‘ବ୍ରହ୍ମର୍ଷି’ ପଦର ସମାସ ଅଟେ?

  1. ଉପପଦ ତତ୍ପୁରୁଷ
    b. କର୍ମଧାରୟ
    c. ବହୁବ୍ରୀହି
    d. ଦ୍ଵନ୍ଦ
    e. ଦ୍ଵିଗୁ

Ans-କର୍ମଧାରୟ

You can read also:

OPSC Junior Assistant Recruitment 2019

IBPS RRB PO Prelims Result 2019

GI Tag of India

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment

Copy link