45 Current Affairs MCQ (July 2019)

In this article, we provide 45 Current Affairs MCQ of July 2019 include with current events, appointments, sports, etc for all competitive examinations.

1. Who has Appointed as a new Governer of Andhra Pradesh?

  1. Acharya Debabrata
  2. Kalraj Mishra
  3. Biswabhusan Harichandan
  4. Anusuiya Uikey

Ans- Biswabhusan Harichandan

2.who has Appointed as a new governor of Chhatisgarh?

  1. Acharya Debabrata
  2. Kalraj Mishra
  3. Biswabhusan Harichandan
  4. Anusuiya Uikey

Ans- Anusuiya Uikey

3. Recently, Pernell Whitaker passed away. He was related to which field?

  1. Cricketer
  2. Musician
  3. Politics
  4. Boxer

Ans- Boxer

4. Who has been chosen in the Akademi Ratna Category Sangeet Natak Akademi for the year 2018?

  1. Zakhir Hussain
  2. Sonal Mansingh
  3. Jatin Goswami
  4. All of these

Ans- All of these

5. who has been named as the “Player of the Tournament” of  ICC Cricket Worldcup?

  1. Rohit Sharma
  2. Ken Williamson
  3. Michel Stark
  4. MS Dhoni

Ans- Ken Williamson

6. Who will be Announced With the  Highest honor  “Bharat Gaurav” on the Establishment day of east Bengal?

  1. Kapil Dev
  2. Sunil Gavaskar
  3. Sachin Tendulkar
  4. Saurav Ganguly

Ans- Kapil Dev

7. Which Brand of the Country’s top 100 valued Brand is in the First place in 2019?

  1. Anil Ambani Group
  2. LIC
  3. Infosys
  4. TATA Brand

Ans- TATA Brand

8. Who has appointed the head coach of IPL team Sunrise Hyderabad?

  1. Trevor Bayliss
  2. Sunil Gavaskar
  3. Sachin Tendulkar
  4. Saurav Ganguly

Ans – Trevor Bayliss

9. Golden Jubilee edition of the IIFL (International Film Festival of India) will be held in which place?

  1. Mumbai
  2. Delhi
  3. Chennai
  4. Goa

Ans- Goa

10. Which Former Captain of the Indian Team Has Been Included in the ICC Hall of Fame?

  1. Saurav Ganguly
  2. Kapil Dev
  3. Sachin Tendulkar
  4. M.S Dhoni

Ans- Sachin Tendulkar

11. Which State will host the Himalayan State convention for the first time?

  1. Sikkim
  2. Assam
  3. Himachal Pradesh
  4. Uttarakhand

Ans- Uttarakhand

12. Who Appoints Sarvita Sethi in M&A role?

  1. Pepsi
  2. Cocacola
  3. Sprite
  4. Mirinda

Ans- Cocacola

13. Which State Cricket Association has been granted the status of a full member of BCCI?

  1. Pondicherry
  2. Lakshadweep
  3. Daman&Diu
  4. Delhi

Ans- Pondicherry

14.” Paramarsh” Scheme launched by which Union Minister?

  1. Railway Minister
  2. Defence Minister
  3. HRD Minister
  4. Finance Minister

Ans- HRD Minister

15. Who had become India’s 64th Chess grandmaster?

  1. Shaswat Sharma
  2. Ritwick Paul
  3. Aditya Vikram Paul
  4. Prithu Gupta

Ans- Prithu Gupta (15 yrs)

16. Who is the newly appointed Governor of Himachal Pradesh?

  1. Jagdish Mukhi
  2. Lalji Tandon
  3. Kalraj Mishra
  4. Padmanabha Acharya

Ans-Kalraj Mishra

17. Which of the following countries has laid the foundation stone of Baba Guru Nanak University?

  1. Canada
  2. Pakistan
  3. Nepal
  4. USA

Ans-Pakistan

18. Which Indian sportsperson has been nominated for the International Association of Athletics Federations Veteran Pin?

  1. Anuradha Biswa
  2. T. Usha
  3. Sapna Punia
  4. Anju Bobby George

Ans-T. Usha

19. The Union Minister of Human Resource Development Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has released a UGC Guide to Student Induction Programme named what?

  1. Gurukul
  2. Deeksharambh
  3. Shikshak Bandhu
  4. Taleem

Ans-Deeksharambh

20.The $50 million Rhino Impact Bonds (RIB) which will be the world’s first such financial instrument is launched by which Zoological Society?

  1. London
  2. Paris
  3. Oslo
  4. Berlin

Ans-London

21. FIFA U-17 World Cup, will be held in which country from 26 October 2019?

  1. Peru
  2. Mexico
  3. Brazil
  4. Canada

Ans-Brazil

22. The Union Environment Ministry has selected how many beaches in India to compete for a ‘Blue Flag’ certification?

  1. Ten
  2. Twenty
  3. Fifteen
  4. Twelve

Ans-Twelve

23. 44th session of the World Heritage Committee will be hosted by which country in 2020?

  1. Australia
  2. France
  3. China
  4. Spain

Ans-china

24. Who among the following has been appointed as Private Secretary to Prime Minister Narendra Modi?

  1. Abhay Thakur
  2. Kamal Chauhan
  3. Vivek Kumar
  4. Manish Singh

Ans-Vivek Kumar

25. Who is the author of the book “Kargil: Untold stories from the War”?

  1. Rachna Bisht Rawat
  2. Sheila Bhatia
  3. Shweta Taneja
  4. Urvashi Vaid

Ans-Rachna Bisht Rawat

26. Sports and Youth Affairs Minister has conferred Arjuna Awards to which women cricketer recently?

  1. Mithali Raj
  2. Smriti Mandhana
  3. Jhulan Goswami
  4. Smriti Mandhana

Ans-Smriti Mandhana

27. As per the recent report by the Botanical Survey of India (BSI), which state has the highest number of orchid species in India?

  1. Odisha
  2. Sikkim
  3. Arunachal Pradesh
  4. Assam

Ans-Arunachal Pradesh

28. Who has won the Tour de France 2019, cycling title?

  1. Egan Bernal
  2. Caleb Ewan
  3. Geraint Thomas
  4. Fernando Gaviria

Ans-Egan Bernal

29.As per the All India Tiger Estimation Results which state has the highest number of tigers?

  1. Karnataka
  2. Madhya Pradesh
  3. Uttarakhand
  4. Uttar Pradesh

Ans-Madhya Pradesh

30. Name the Indian Naval Ship which will embark on a two-month-long Sagar Maitri Mission-2?

  1. INS Jamuna
  2. INS Sarvekshak
  3. INS Sagardhwani
  4. INS Deepak

Ans-INS Sagardhwani

31. Which Railway zone has introduced pink coaches in trains to particularly facilitate the female passengers?

  1. South Eastern
  2. North Central
  3. Northeast Frontier
  4. Konkan Railway

Ans-Northeast Frontier

32. Pakistan has opened which 1,000-year-old Hindu temple in Sialkot for “worship” after 72 years?

  1. Balmiki Mandir
  2. Araya Temple
  3. Shawala Teja Singh Temple
  4. Goraknath Mandir

Ans-Shawala Teja Singh Temple

33. Who has been appointed the next Director-General of the Border Security Force (BSF)?

  1. V K Johri
  2. Rajni Kant Misra
  3. Prashant Khare
  4. Niraj Sinha

Ans-V K Johri

34. Who will be the next Director-General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army?

  1. Lt Gen Paramjit Singh
  2. Lt General Ashok Narula
  3. Lt General Abhay Krishna
  4. Lt General Yogendra Dimri

Ans-Lt Gen Paramjit Singh

35. 46th National Women Chess Championship was won by whom?

  1. Pratyusha Bodda
  2. Bhakti Kulkarni
  3. Vantika Agrawal
  4. Mrudul Shankar

Ans-Bhakti Kulkarni

36.  India’s first underwater metro will come up in which city?

  1. Kochi
  2. Kolkata
  3. Bhubaneswar
  4. Kollam

Ans-Kolkata

37. Who is the author of the book “Indo-Pak Relations: Beyond Pulwama and Balakot”?

  1. UV Singh
  2. Natwar Singh
  3. Amartya Sen
  4. Arun Shourie

Ans-UV Singh

38. Which Indian Naval Ship is going to participate in the Russian Navy Day Parade?

  1. INS Tarkash
  2. INS Sujata
  3. INS Kirpan
  4. INS Kulish

Ans-INS Tarkash

39. Who has been appointed as the chairman of the Public Accounts Committee (PAC)?

  1. Venkaiah Naidu
  2. Adhir Ranjan Chowdhury
  3. Thawar Chand Gehlot
  4. Jairam Ramesh

Ans-Adhir Ranjan Chowdhury

40. What was the central theme of this year’s celebrations of Kargil Vijay Diwas?

  1. Immortals of National Heroes
  2. Valour, Bravery, and Remembrance
  3. Remember, Rejoice and Renew
  4. Sung The Glory Together

Ans- Remember, Rejoice and Renew

41. The third edition of the Global Ayurveda Summit 2019 will be held in which city?

  1. New Delhi
  2. Dispur
  3. Kochi
  4. Raipur

Ans- Kochi

42. Who has sworn in as the Chief Minister of Karnataka?

  1. K. Hariprasad
  2. D. Kumaraswamy
  3. V. Sadananda Gowda
  4. BS Yeddyurappa

Ans- BS Yeddyurappa

43.  The BCCI has approved the Indian Cricketers Association (ICA). Who will be the director of ICA?

  1. Kapil Dev
  2. Ajit Agarkar
  3. Shantha Rangaswamy
  4. All of the Above

Ans- All of the Above

44. Who has been appointed as the chairperson of the inland waterway authority of India?

  1. Kiran Patidar
  2. Paramvir Singh
  3. Amita Prasad
  4. Suresh Kumar

Ans- Amita Prasad

45. Medicine from the sky is a pilot project of which state?

  1. Andhrapradesh
  2. Tamil Nadu
  3. Kerala
  4. Telangana

Ans- Telangana

You can read also:

30 Monthly Current Affairs MCQ of July 2019

50 current affairs quiz of August 1st Week

Monthly Current Affairs of July 2019: PDF Download

You cannot copy content of this page