July 2021 Current Affairs Quiz

Dear Aspirants, Here I  provide an important Quiz for July Monthly Current Affairs 2021. July 2021 Current Affairs Quiz covers Important Days with their ThemeNew Appointments, Summit, and Conference, Awards and HonorsBooks and Authors, Apps, and Portals, Sports, MoU and Agreement, Ranking and Index, important  Scheme, Programm & Campaign,  Science and Technology, and Obituaries, etc in detail. These are collected from all newspapers and the Internet. These July 2021 Current Affairs Quiz are helpful for aspirants for all competitive examinations like Railway NTPC, Group D, RRB JE, SSC, Banking, and State PSU, etc.

Important July 2021 Current Affairs Quiz are:-

1.Which state has introduced the program to transform foundational learning in government schools for which the World Bank has approved a loan of 250 million dollars?

  1. Telangana
  2. Andhra Pradesh
  3. Kerela
  4. Karnataka

   Ans- Andhra Pradesh

2. A joint military drill “Mustafa Kemal Ataturk 2021” between which two countries

  1. Spain and Turkey
  2. Afghanistan and Azerbaijan 
  3. Turkey and Azerbaijan 
  4. Spain and Afghanistan

    Ans-Turkey and Azerbaijan

3.Which bank has launched its flagship Business Mentoring Program ‘MSME Prerana’ in the state of Maharashtra?

  1.  Indian Bank
  2.  ICICI 
  3. State Bank of India
  4.  Bank of Baroda

    Ans-A. Indian Bank

4. Where will Badminton Sudirman Cup Finals 2021 be held?

  1.  Bali, Indonesia
  2.  Vantaa, Finland
  3.  Helsinki, Finland
  4.  Valletta, Malta

    Ans- D. Vantaa, Finland

5. Who is the first woman cricketer to have been punished for doping, four-year banned by NADA?

  1. Shafali Verma
  2. Punam Raut
  3. Anshula Rao
  4. Priya Punia

Ans- Anshula Rao

6. Who has returned to the top five of the latest ICC Women’s ODI Rankings for batswomen?

  1. Shafali Verma
  2. Meg Lanning
  3. Beth Mooney
  4. Mithali Raj

Ans-Mithali Raj

7. Which space agency is to hire and launch the world’s first physically disabled astronaut?

  1. NASA
     
  2. ESA
     
  3. JAXA
     
  4. CNSA

Ans- ESA

8. Who has been awarded Japan’s Fukuoka Grand Prize for 2021?
 

  1. P Sainath
  2. Kishimoto Mio
  3. Prabda Yoon
  4. None of the above

Ans- P Sainath

9. Who has authored the book titled “Kashmiri Century: Portrait of a Society in Flux”?

  1. Mirza Waheed
  2. Rehman Rahi
  3. Khemlata Vakhlu
  4. Jhumpa Lahri

Ans- Khemlata Vakhlu

10. A Book Titled “Policymaker’s Journal: From New Delhi To Washington, DC” has been penned down by Which Economist?

  1. Kaushik Basu
  2. Urjit Patel
  3. Raghuram Rajan
  4. Abhijeet Banerjee

Ans- Kaushik Basu

11. Who has been appointed as the Chairman of the Indian Federation of United Nations Associations (IFUNA)?

  1. Pankaj Mithal
  2. Alok Singh
  3. Shambhu Nath Srivastav
  4. Manoj Mishra

Ans-Shambhu Nath Srivastav

12. An initiative called “HAUSLA” launched by the Jammu and Kashmir govt for women entrepreneurs of UT is in partnership with which company?

  1. PhonePe
  2. DMart
  3. Paytm
  4. Flipkart

Ans-Flipkart

13. Which state/UT govt has launched ‘Students Credit Card’ to provide soft loans up to Rs. 10 lakh for higher studies?

  1. West Bengal
  2. Odisha
     
  3. Madhya Pradesh
     
  4. Haryana

Ans--West Bengal

 

14. who has made history by becoming the youngest chess Grandmaster of India?

  1. Abhimanyu Mishra
  2. Garry Kasparov
  3. Sergey Karjakin
  4. Fabiano Caruana

Ans-Abhimanyu Mishra

15. Where did the Indian Railways open its first movable freshwater tunnel aquarium?

  1. Yeshwanthapura Railway Station
  2. KrantiviraSangolliRayanna Railway Station
  3. Krishnadevaraya Halt
  4. Malleswaram Railway Station

Ans-KrantiviraSangolliRayanna Railway Station

16. In June 2021, the government launched a special drive to enroll more farmers under which scheme

  1. PMKM
  2. PMKS
  3. PKVY
  4. PMFBY

Ans-PradhanMantriFasalBimaYojana (PMFBY).

 17. Which state/UT government launched ‘SUKOON’, a mental health helpline initiative?

  1. Jharkhand
  2. Madhya Pradesh
  3. Delhi
  4. Jammu and Kashmir

Ans- Jammu and Kashmir

18. India’s which newspaper turned 200 on July 1, 2021?

  1. Mumbai Samachar
  2. Gujarat Mitra
  3. Janmabhoomi
  4. Loksatta

Ans- Mumbai Samachar

July 2021 Current Affairs Quiz

19. Who has bagged the Kuvempu Rashtriya Puraskar for the year 2020?

  1. Rajendra Kishore Panda
  2. BrajanathRath
  3. SitakantaMohapatra
  4. BalaramaDasa

Ans- Rajendra Kishore Panda

20. A new missile with a 300 km range Sea breaker unveiled by Which country’s defense company?

  1. China
  2. Japan
  3. Russia
  4. Israel

Ans Israel

21. Documentary, “Decoding Shankar” about the life and career of the celebrated musician Shankar Mahadevan, which won the Best Film Award in the Documentary section (Best Biographical) at the Toronto International Women Film Festival, 2021, has been touted by whom?

  1. Charu Nanda
  2. Bandita Roy
  3. Deepti Pillay
  4. Preeti Sharma

Ans- Deepti Pillay

22. Which e-commerce firm has launched Shopsy, an app that will enable Indians to start their online businesses without any investment.

  1. Nykaa
  2. Flipkart
     
  3. Amazon
  4. Myntra

Ans-Flipkart

 23. Who has taken over as the Vice Chief of the Air Staff in July 2021?

  1. Aditya Bedi
  2. Mahant Sharma
  3. Vivek Ram Chaudhary
  4. Ram Sharan Gupta

Ans- Vivek Ram Chaudhary

24. Which university has signed an MoU with DRDO’s Defence Institute of Physiology and Allied Sciences (DIPAS) for cooperation in education and research?

  1. University of Hyderabad
  2. Jadavpur University
  3. Jawaharlal Nehru University
  4. Banaras Hindu University

Ans- Jawaharlal Nehru University

25. Which country has topped the Global Cybersecurity Index 2020 (GCI) in which India ranked 10th?

  1. Estonia
  2. UK
  3. Saudi Arabia
  4. US

Ans- US

26. Whose tenure has been extended as the CEO of the National Institution for Transforming India (NITI Aayog) till June 2022?

  1. Amit Shah
  2. VK Saraswat
  3. CRajivMehershi
  4. Amitabh Kant

Ans- Amitabh Kant

27. When is National Doctors’ Day celebrated in India?

  1. July 1
  2. June 29 
  3. June 3
  4. July 2

Ans July 1

28. Where in India is Asia’s Longest And World’s Fifth-Longest High Speed Track being inaugurated by Union Minister Prakash Javadekar?

  1. Surat
  2. Bikaner
  3. Pithampura, MP
  4. Jamshedpur

Ans- Pithampura, MP

29. In June 2021, which country turned on the world’s second-biggest hydroelectric dam?

  1. UK
  2. Bangladesh
  3. China
  4. South Africa

Ans- China

30. What is the deadline set up by the Supreme Court of India to implement the ‘One Nation One Ration Card’ system?

  1. July 31, 2021
  2. August 1, 2021
  3. August 31, 2021
  4. September 30, 2021

Ans- July 31, 2021

July 2021 Current Affairs Quiz

31. What is the rank of India in the Global Startup Ecosystem Index 2021 by Startup Blink, topped by the United States?

  1. 24th
  2. 20th
  3. 26th
  4. 21st

Ans-20th

32. Which bank has signed a cloud computing deal with Amazon Web Services for digital transformation?

  1. City Union Bank
  2. Federal Bank
  3. Axis Bank
  4. Yes Bank

Ans- Axis Bank

33. Which Indian company has partnered with Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) to build a mega chemical project in UAE?
 

  1. Reliance Industries Ltd
  2. ITC Ltd
  3.  Hindustan Unilever
  4. Bharat Petroleum

Ans- Reliance Industries Ltd

34. Who has taken charge as the Director-General of All India Radio?

  1. AnupamRai
  2. MukeshShastri
  3. Venudhar Reddy
  4. GopalIyer

Ans- Venudhar Reddy

35. Cabinet approved MOU between India and which country on refurbishing personnel administration and governance reforms?

  1. Gambia
  2. Sierra Leone 
  3. Senegal 
  4. Liberia

Ans- Gambia

36. Financial Literacy Textbook introduced by CBSE for class 6 students is curated by which of the following?

  1. Reserve Bank of India
  2. Indian Banks Association
  3. National Payments Corporation of India
  4. Institute for Development and Research in Banking Technology

Ans- National Payments Corporation of India

37. Which mobile app has been launched by the government to provide farmers with actionable agricultural insights and early weather alerts?

  1. Atmanirbhar Kaal App
  2. Atmanirbhar Krishi App
  3. Atmanirbhar Kisaan App
  4. Atmanirbhar Mausam App

Ans- Atmanirbhar Krishi App

 38. Which one of the following is the first country in the WHO Western Pacific Region to be awarded a malaria-free certification in more than 3 decades?
 

  1. China
  2. Japan 
  3. India 
  4. Thailand

Ans- China

 39. President Ram Nath Kovind laid the foundation stone for Ambedkar Memorial and Cultural Centre in which city?

  1. Indore
  2. Agra
  3. Lucknow
  4. Gwalior

Ans- Gwalior

 40. Which of the following species has recently named ‘Icius Tukarami’?

  1. Rat
  2. Lizard
  3. Spider
  4. Snake

Ans- Spider

41. Which of the following countries chair the 7th edition of the Indian Ocean Naval Symposium

  1. Italy
  2. France 
  3. India
  4.  Germany

Ans-France

42. Name the Indian wrestler, recently who gets a two-year ban for doping.

  1. Yogeshwar Dutt
  2. Ravinder Singh
  3. Pawan Kumar
  4. Sumit Malik

Ans- Sumit Malik

43. Name the flag-bearer of the Indian contingent in the Tokyo Paralympics.

  1. Tarundeep Rai
  2. Vikas Krishan
  3. Fouaad Mirza
  4. Mariyappan Thangavelu

Ans- Mariyappan Thangavelu

44. Name the author of the book “NathuramGodse: The True Story of Gandhi’s Assassin”.

  1. Rohit Thakur
  2. Sanjay Sharma
  3. Dhaval Kulkarni
  4. RajatTripathi

Ans- Dhaval Kulkarni

45. Which of the following bank has launched ‘Salute Doctors’, banking solution for doctors

  1. Yes Bank
  2.  ICICI Bank
  3. Axis Bank
  4. HDFC Bank

Ans- ICICI Bank

July 2021 Current Affairs Quiz

46. What is the rank of India in the Global Cyber Security Index (GCI) 2020?
 

  1. 12th
     
  2. 20th
     
  3. 19th
     
  4. 10th

Ans- 10th

47. Who has been awarded Kuvempu Rashtriya Puraskar for the year 2020?

  1. Gurbhachan Singh Bhullar
  2. Ajeet Kaur
  3. Rajendra Kishore Panda
  4. Rohit Raj

Ans- Rajendra Kishore Panda

48. Who is the author of the book titled “Anomalies in Law and Justice”?

  1. B N Srikrishna
  2. R V Raveendran
  3. M N Venkatachaliah
  4. Roshan Singh Sodhi

Ans- R V Raveendran

July 2021 Current Affairs Quiz

49. Who is the author of the book titled “Janaksuta Sut Shaurya”?

  1. Mahesh Kulkarni
  2. Chetan Bhagat
  3. Siddharth Chatterjee
  4. Gauri Shankar Sharma

 Ans- Gauri Shankar Sharma

50. Who is the author of the book titled “The Struggle Within A Memoir of the Emergency”?

  1. Kamlesh Tiwari
     
  2. Ashok Chakravarti
  3. Vinod Gaba
  4. Suresh Awasthi

Ans- Ashok Chakravarti

51. Biography of Nathuram Godse, Mahatma Gandhi’s infamous assassin, named “Nathuram Godse: The True Story of Gandhi’s Assassin” has been written by whom?

  1. Mukul Rana
  2. Ankit Tiwari
  3. Subhash Mahant
  4. Dhaval Kulkarni

Ans- Dhaval Kulkarni

52. Which radio station bagged awards at the 8th edition of the National Community Radio Awards instituted by the Ministry of Information and Broadcasting?

  1. Radio Vishwas
  2. Radio Mirchi
  3. Radio Vishwas
  4. Nashik Live

Ans- Radio Vishwas

53. Which union minister hosted the 6th BRICS Culture Ministers’?

  1.  Narendra Singh Tomar
     
  2. Prahlad Singh Patel
  3. Smruti Irani
  4. Kiren Rijiju

Ans- Prahlad Singh Patel

54. Jim Whitehurst announced stepping down as the president of which company?

  1. Intel
  2. Oracle
  3. Microsoft
     
  4. IBM

Ans- IBM

55. Midfielder Toni Kroos who announced his retirement from international football hails from which country?

  1. Australia
  2. Germany
  3. France
  4. Netherland

Ans- Germany

56. In July 2021, the sports ministry recognized which federation as a National Sports Federation (NSF)?

  1. All-India Carrom Federation
  2. Netball Federation of India
  3. Judo Federation of India
  4. WAKO India Kickboxing Federation

Ans- WAKO India Kickboxing Federation

57. The government has extended the superannuation age of IPO-bound LIC Chairman From 60 up to how many years?

  1. 64
     
  2. 62
  3. 65
  4. 63

Ans- 62

58. Who won the Austrian Grand Prix 2021?

  1. L.Norris
  2. Max Verstappen
  3. Lewis Hamilton
  4. Valtteri Bottas

Ans- Max Verstappen

59. Where did General MM Naravane, Indian Army Chief inaugurated War Memorial for Indian Soldiers in July 2021?

  1. Germany
  2. Poland
  3. Italy
  4. Russia

Ans- Italy

60. ‘Darbar move’, the 149-year-old biannual tradition of which state/UT in India came to an end in July 2021?

  1. Delhi
  2. Karnataka
  3. Odisha
  4. Jammu and Kashmir

Ans- Jammu and Kashmir

61. Who has taken charge as the new Managing Director of National High-Speed Rail Corporation Ltd.?

  1.  Deepak Mishra
  2. Suresh Awasthi
     
  3. Satish Agnihotri
  4. Vinod Tiwari

Ans- Satish Agnihotri

62. PhonePe has partnered with which of the following e-commerce company to digitise cash-on-delivery services of the e-commerce firm?

  1.  Flipkart
  2. Shopclues
  3. Myntra
  4. Nykaa

Ans –  Flipkart

63. Which edition of the International Film Festival of India (IFFI) will be held from 20th to 28th November 2021 in Goa?

  1. 56th
  2. 58th
  3. 52nd
  4. 53rd

Ans- 52nd

64. 17th World Congress for Cervical Pathology and Colposcopy held with WHO call for Elimination of Cervical Cancer by which year?

  1. 2025
  2. 2030
  3. 2032
  4. 2035

Ans- 2030

65. Which of the following has been awarded the world’s most innovative ‘Investment Promotion Agency (IPA)’ 2021 award by OCO Global?

  1. Invest India
  2. Confederation of Indian Industry
  3. India Trade Promotion Organisation
  4. NITI Aayog

Ans- Invest India

66. The government has merged the Department of Public Enterprises (DPE) with which ministry?

  1. Ministry of Housing and Urban Affairs
  2. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
  3. Ministry of Finance
  4. Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises

Ans- Ministry of Finance

67. Who won the Silver Lake Open chess tournament in Serbia?

  1. Anish Giri
     
  2. Nihal Sarin
  3. Vidit Gujrathi
  4. Srinath Narayanan

Ans- Nihal Sarin

68. Which country has launched the Fengyun-3E (FY-3E) meteorological satellite from its SLS-2 launch site?

  1. China
  2. Japan
  3. Russia
  4. France

Ans- China

69. In which country has the World’s first 3D-printed school opened?

  1. Madagascar
  2. Zambia
  3. Burundi
  4. Malawi

Ans- Malawi

70. Former Himachal Pradesh chief minister Virbhadra Singh who passed away in July 2021 had been the CM of Himachal Pradesh for how many times?

  1. 6
  2. 8
  3. 3
  4. 5

Ans-6

71. Where is India’s second-largest stadium going to be built?

  1. Noida
  2. Lucknow
  3. Jaipur
  4. Surat

Ans- jaipur

72. A book titled ‘The Fourth Lion: Essays for Gopal Krishna Gandhi’ is co-written by Venu Madhav Govindu and whom?

  1. Srinath Raghavan
  2. Mukul Kesavan
  3. Shashi Bhandari
  4. KL Gupta

Ans-Srikant Raghavan

73. Who has been appointed as the new CEO of Waze, a crowd-sourced navigation app and a subsidiary of tech giant Google?

  1. Sunita Gupta
  2. Kavita Nanda
  3. Neha Parikh
  4. Sunaina Jindal

Ans- Neha Parikh

74. Which of the following along with payments technology major Mastercard have launched Mandate HQ, a platform, which the companies said is a safe and secure recurring payment interface?

  1. Razorpay
  2. Cashfree
  3. Instamojo
  4. PayPal

Ans- Razorpay

75. Which state government launched a scheme to incentive the production of Orthodox and specialty tea?

  1. Kerala
  2. Tripura
  3. Assam
  4. Uttar Pradesh

Ans- Assam

76. Who is the head of the development council for the cement industry to suggest ways to eliminate waste, obtain maximum production, improve quality, reduce costs and promote standardization of products?

  1. Vinod Malhotra
  2. Pritam Yadav
  3. Puneet Dalmia
  4. Sachin Gaba

Ans- Puneet Dalmia

77. State-run power giant NTPC along with which firm has planned to boost the development of offshore wind energy in India?

  1. Indian Oil Corporation
     
  2. ONGC
  3. NTPC Limited
  4. GAIL

Ans- ONGC

78. Who will be the flag bearer along with MC Mary Kom at the opening ceremony of the Tokyo Olympics from India?

  1. Harmanpreet Singh
  2. Bajrang Punia
  3. Manpreet Singh
  4. Yogeshwar Dutt

Ans- Manpreet Singh

79. Which airlines have been selected as the “2021 Airline of the Year” called the Oscar in the aviation industry by Air Transport World (ATW)?

  1.  Singapore Airlines
  2. Korean Air
  3. Philippine Airlines
  4. Qatar Airways

Ans- Philippine Airlines

80. In July 2021, the union government announced the creation of which new ministry?

  1. Ministry of Administration
  2. Ministry of Co-operation
  3. Ministry of Policy Framework
  4. Ministry of Cooperative Societies

Ans- Ministry of Co-operation

81. The first unit of the Maitree Power Project will be commissioned in December this year in which country?

  1. Bangladesh
  2. India
  3. Pakistan
  4. Nepal

Ans- Bangladesh

82. Who became the Brand Ambassador of Khadi Prakritik Paint, cow dung paint?

  1. Piyush Goyal
  2.  Nitin Gadkari
  3. Rajnath Singh
  4. Narendra Singh Tomar

Ans- Nitin Gadkari

83. Which institute has developed the Matsya Setu, an online course mobile app with the funding support of the National Fisheries Development Board, Hyderabad?

  1. Central Institute of Fisheries Education
  2. Central Institute of Brackishwater Aquaculture
     
  3. Central Institute of Freshwater Aquaculture
  4. Central Institute of Fisheries Education

Ans- Central Institute of Freshwater Aquaculture

84. Legendary actor Dilip Kumar, who was popularly known as the tragedy king of Bollywood, passed away at the age of 98. Where was he born?

  1. Peshawar, Pakistan
  2. Karachi, Pakistan
  3. Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan
  4. Islamabad, Pakistan

Ans- Peshawar, Pakistan

85. Which state/UT launched a scheme called ‘Mukhyamantri Covid-19 Pariwar Aarthik Sahayata Yojana’, and an online portal to provide financial assistance to families who lost their loved ones to Covid-19?

  1. Uttar Pradesh
  2. Mizoram
  3. Puducherry
  4. Delhi

Ans- Delhi

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4 / 5. Vote count: 3

No votes so far! Be the first to rate this post.

I am Arati Nayak. I like to share knowledge for students and Aspirants to make everything easy, clear, and unique.

Leave a Comment

Copy link
Powered by Social Snap