50 current affairs quiz of August 1st Week

Dear Aspirants, Here we provide weekly current Affairs quiz of August 1st week 2019. It includes important current events, New Appointment, Award & Honour, Sports, Summit and Conference, day and date which are helpful for all competitive examinations like Railway NTPC, Group D, JE, SSC CGL, Multitasking, LIC, etc.

1. Which Country Named World’s best student City in new rankings?

  1. China
  2. India
  3. London
  4. Angola

Ans-c) London

2.V G Siddharth Who Passed away recently was the founder of which?

  1. Cafe Moche
  2. Cafe Coffee Day
  3. Indian Coffee House
  4. Barista Cafe

Ans- c) Cafe Coffee Day

3. Atal Community Innovation Centre Launched by Petroleum & Natural Gas Minister Dharmendra Pradhan in which city?

  1. New Delhi
  2. Mumbai
  3. Surat
  4. Bhubaneswar

Ans-a)New Delhi

4. Who has been elected as the speaker of the Karnataka State Assembly?

  1. C M Verappa Moily
  2. Jagadish Shivappa
  3. Vishweshwar Hegde Kageri
  4. Ganesh Prakesh

Ans-c) Vishweshwar Hegde Kageri

5.Which Indian Channel of India was awarded the “Champions Of Empathy award”.

  1. Times Now
  2. Doordarshan 
  3. ABP News
  4. Aaj Tak

Ans-b)Doordarshan 

6. 52nd ASEAN Summit is being held in which Country?

  1. Cambodia
  2. Vietnam
  3. Thailand
  4. Russia

Ans-c)Thailand

7. Who has been appointed as the new Finance Secretary of India?

  1. Rajiv Kumar
  2. Anshu Prakash
  3. Atanu Chakraborty
  4. Subas  Ch.Garg

Ans-a)Rajiv Kumar

8. The 22nd  National Conference on e-Governance will be held in which state?

  1. Assam
  2. Mizoram
  3. Sikkim
  4. Meghalaya

Ans-d) Meghalaya

9. Which Company has launched an initiative ‘Samarth’ bringing India’s artisans weavers and Handicrafts producers on to e-commerce?

  1. Amazon
  2. Flipkart
  3. Big bazar
  4. Snapdeal

Ans-b)Flipkart

10.Which State Secretariat was changed to “Public service Building”

  1. Odisha
  2. Gujarat
  3. Bihar
  4. Haryana

Ans-a)Odisha

11. International  Day of friendship was observed on which day?

  1. July 30
  2. July 29
  3. July 31
  4. July 4

Ans-a)July 30

12. E-governance platform SWAN Unveiled By Airtel For Which state?

  1. Gujarat
  2. Uttar Pradesh
  3. Bihar
  4. Mp

Ans-b)Uttar Pradesh

13. As per the Grant Thornton’s International Business Report (IBR), what is the rank of India in terms of business optimism?

  1. 5th
  2. 4th
  3. 7th
  4. 10th

Ans-b)4th 

14. Which player has been suspended by Board of control for cricket in India for 8 months for a doping violation?

  1. Prithvi Shaw
  2. Yashasvi Jaiswal
  3. Shubhman Gill
  4. MS Dhoni

Ans-a)Prithvi Shaw

15. Infosys has Lunched the cyber Defence centre in which Country?

  1. Ukraina
  2. Serbia
  3. France
  4. Romania

Ans-d) Romania

16. Which Office of the country’s IT company has received the title of Rishad Premji?

  1. Microsoft
  2. Wipro
  3. Google
  4. TCS

Ans-b) Wipro

17. Who has been appointed the chairman of the Airport Authority of India (AAI)?

  1. S.C. Garg
  2. Ravi Kapoor
  3. Anuj Agarwal
  4. Rajiv Kumar

Ans-c) Anuj Agarwal

18. Who is the author of this Book “Super century – What India Must Do To rise By 2050”?

  1. Vinod Dua
  2. Rahul Kanwal
  3. Rajat Sharma
  4. Raghav Bahla

Ans-d) Raghav Bahla

19. Centre has approved to increases the strength of supreme court Judges From 30 to ____?

  1. 32
  2. 34
  3. 33
  4. 35

Ans-b) 34

20. National award Recipient Karpuri Devi, Who passed away she was known for her work in which style of painting?

  1. Gond painting
  2. Warli Painting
  3. Madhubani Painting
  4. Kalihi Painting 

Ans-c) Madhubani Painting

21. A mobile library bus service under the scheme “Ghar Ghar Dastak  Ghar Ghar Pustak” Was launched By, which city?

  1. Bhopal
  2. New Delhi
  3. Agra
  4. Pune

Ans-b)New Delhi

22. World Skill International Competition 2019 also Known as Olympics For skills Will be held in Which country?

  1. Japan
  2. South Korea
  3. China
  4. Russia

Ans-d) Russia

23. Central Govt. has given permission now many protected monuments across the country to be open to the public from sunrise till 9 pm?

  1. Ten
  2. Twelve
  3. Seven
  4. Nine

Ans-a)Ten

24. Who has been nominated as a director on the Central Board of directors of RBI?

  1. Subash Chandra Garg
  2. Rajiv Balha
  3. Atanu Chakrabarty
  4. H R Khan

Ans-c) Atanu Chakrabarty

25. Who Has been The additional Charge of the post of Director Generals Narcotics Control Bureau?

  1. Abhay
  2. Sudeep Lakhtakia
  3. Rajeev Rai Bhatnagar
  4. Rakesh Asthana

Ans-d) Rakesh Asthana

26. Who Has been appointed as the new Director Abdul Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP) in Trieste, Italy?

  1. Rohan Kulkarni
  2. Atish Dabholkar
  3. DipanGhosh
  4. Mani Bhaumik

Ans-b) Atish Dabholkar

27. Bureau of India Standards (BIS) would set up a pashmina Testing Centre in which City?

  1. Gangtok
  2. Leh
  3. Itanagar
  4. Kohima

Ans-b) Leh

28. Dinesh Bhatia has been appointed as the next Ambassador Of India to which Country?

  1. Brazil
  2. Bolina
  3. China
  4. Paraguay

Ans-d) Paraguay

29.In the Poland Open wrestling tournament in warsaw who was bagged Gold In Women’s 53kg Category?

  1. Batika Kumari
  2. Vinesh phogat
  3. Sakshi Mallik
  4. Kavita Devi

Ans-b) Vinesh phogat

30. The Gandhi Nagar Model village built with Indian assistance was inaugurated in which Country?

  1. China
  2. Nepal
  3. Bangladesh
  4. Srilanka

Ans-d) Srilanka

31.Andhra Pradesh Home minister flag off riot control vehicle named as?

  1. Vajra
  2. Swaraj Mudra
  3. Vikram main
  4. KVA Genset

Ans-a) Vajra

32.The Govt. Of India has Introduced the which bill After preparing Article 370.

  1. Jammu & Kasmir Reformation Bill
  2.  Jammu & Kasmir Reorganization Bill
  3. Jammu & Kasmir Restructuring Bill
  4. Jammu & Kasmir Reunion Bill

Ans-b)Jammu & Kasmir Reorganization Bill

33.Who Introduced the article 370 in 1947?

  1. Ghulam Mohammed Sadiq
  2. Bakshi Ghulam Mohammed
  3. Mehrchand Mahajan
  4. Sheikh Abdullah

Ans-d) Sheikh Abdullah

34. Who summons Indian High Commissioner Over Scrapping of Article 370?

  1. Australia
  2. Indonesia
  3. South Arabia
  4. Pakistan

Ans-d) Pakistan

35. Who won Hungarian Grand Prix?

  1. Kenny Acheson
  2. Ande Murry
  3. Carlo Abate
  4. Lewis Hamilton

Ans-d) Lewis Hamilton

36. Lalit Kala Academy or National Academy of Art which celebrated its 65th Foundation day of 5th August was established in Which year?

  1. 1960
  2. 1954
  3. 1964
  4. 1952

Ans-b) 1954

37. Who has become the first person in history to cross the English channel on the jet-powered hoverboard?

  1. Felix Baker
  2. Aaron Smith
  3. Franky Zapata
  4. Daniel Atkinson

Ans-c) Franky Zapata

38. Canine distemper is a contagious & serious disease caused by a____?

  1. Virus
  2. Bacteria
  3. Protozoan
  4. Fungi

Ans-a) Virus

39. Which monument of India has been shortlisted for “The structural Award 2019” of the UK Based Institution of Structural Engineers?

  1. Charminar
  2. Tajmahal
  3. Statue of Unity
  4. Qutab Minar

Ans-c) Statue of Unity

40. The Tungabhadra command area which popularly known as the “Rice Bowl of Karnataka” Produces which Variety of rice?

  1. Joha rice
  2. Sona Masuri
  3. Rajamudi
  4. Raja Hansa rice

Ans-b) Sona Masuri

41. According to UGC, all Universities in India will gate the Final subscription to access which Swedish software from Sep 1, 2019?

  1. Urkund
  2. Auto Tutor
  3. DISTER
  4. Celestia

Ans-a) Urkund

42. The second All India annual conference of Indian Information service officers(IISO) was held in which city?

  1. Nasik
  2. Raipur
  3. New Delhi
  4. Mumbai

Ans- c) New Delhi

43.An affordable & Flexible Plan Jeevan Amar Plan Launched by which Insurance company?

  1. Bajaj Allianz
  2. LIC
  3. Max
  4. Bharti AXA

Ans-b) LIC

44. Pathamadai Skill Mat of which state has granted a GI Tag?

  1. Kerala
  2. Andhra Pradesh
  3. Odisha
  4. Tamil Nadu

Ans-d) Tamil Nadu

45. According to a study by Euromonitor International Tracking Asia’s largest Retailers, Which company is India’s top Retailer?

  1. Amazon
  2. eBay
  3. Snap deal   
  4. Wal Mart

Ans-d) Wal Mart

46. The 3D Smart Traffic Signal called Intelights was launched in which city?

  1. Naida
  2. New Delhi
  3. Mumbai
  4. Mohali

Ans-d) Mohali(Punjab)

47. Who was Conferred with “Karthik Bose Lifetime achievement award” Of the cricket association of Bengal (CAB’S)?

  1. Sourav Ganguly
  2. Pragyan Ojha
  3. Arun  Lal
  4. Raju Mukharjee

Ans-c) Arun  Lal

48. Which State has flagged off five “anti-riot police Vehicle” Known As Vajra?

  1. Assam
  2. Arunachal Pradesh
  3. Sikkim
  4. Andhra Pradesh 

Ans-b) Andhra Pradesh 

49. Bill Mandating death penalty for “honour Killing” was passed in which state’s Legislative Assembly?

  1. UP
  2. Bihar
  3. Rajasthan
  4. Gujarat

Ans-c)Rajasthan

50. Who has been named as Professional Cricketers Association’s Player of the month of July 2019?

  1. VIrat Kohlli
  2. Ravindra Jadeja
  3. Rohit Sahrma
  4. Ravichandran  Ashwin

Ans-d) Ravichandran  Ashwin

 

You can read also:

35 Monthly Current Affairs MCQ of July 2019

24 Current Affairs MCQ Questions(June 2019)

Monthly Current Affairs of July 2019: PDF Download

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

You cannot copy content of this page