35 Monthly Current Affairs MCQ of July 2019.

Monthly Current Affairs MCQ of July 2019. This article based on the Quiz of important current events, New Appointment, Award & Honour, Sports, Summit and Conference, day and date with the theme of July 2019, which are helpful all competitive examinations like Railway NTPC, Group D, SSC CGL, Multitasking, LIC, etc.

1. Airtel has shut down its services on the 3G network in which city?

  1. Ahmedabad
  2. Bhopal
  3. Kolkata
  1. Lucknow

     Ans-c.Kolkata

2.The rank of India in terms of money parked in Swiss Bank?

  1. 56th
  2. 80th
  3. 60th
  4. 74th

Ans-d.74th

3. UGC has approved which scheme to boost research projects in India?

  1. FAST
  2. STRIVE
  3. STRIDE
  4. AIM

Ans-c. STRIDE

4. Which state has recently started the DASTAK campaign?

  1. Bihar
  2. Jharkhand
  3. Uttar Pradesh
  4. Rajasthan

Ans-c. Uttar Pradesh

5. The Mahatma Gandhi IT and Biotechnology Park (MGITBP) was inaugurated in which country recently?

  1. The Gambia
  2. Ghana
  3. Cote d’Ivoire
  4. Cape Verde

Ans-c.)Cote d’Ivoire

6. Who has been appointed Chairman and Managing Director of Bharat Sanchar Nigam Ltd?

  1. Anupam Shrivastava
  2. P.K. Purwar
  3. Shankar Prasad
  4. VikasGoyal

Ans-b)P.K. Purwar 

7. 21st Commonwealth Table Tennis Championship will be held in which state?

  1. Andhra Pradesh
  2. Gujarat
  3. Odisha
  4. .Kerala

Ans-c. Odisha

8. Who has been appointed as the chairman and managing director (CMD) of Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)?

  1. Nalin Shinghal
  2. M K Surana
  3. Anil Kumar Chaudhary
  4. Anoop Kumar Sharma

Ans-a).Nalin Shinghal

9. Ministry of AYUSH (MOA) and Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) have signed an agreement for which project?

  1. STAR
  2. EQUIP
  3. GRID
  4. E-Aushadhi

Ans-c)GRID

10. Which city has installed the world’s largest single solar plant with a production capacity of nearly 1,177 MW?

  1. Doha
  2. Abu Dhabi
  3. Manama
  4. Ahmedabad

Ans-b)Abu Dhabi

11. Ursula von der Leyen has been nominated to lead EU Commission. She hails from which country?

  1. France
  2. Germany
  3. Argentina
  4. Italy

Ans-b)Germany

12. Which country has won IBSF Snooker World Team Cup 2019 in men’s team event?

  1. India
  2. Pakistan
  3. Qatar
  4. South Korea

Ans-b)Pakistan

13. Reliance Jio has launched a new digital literacy program “Digital Udaan”, in partnership with which of the following companies?

  1. Google
  2. Microsoft
  3. Oracle
  4. Facebook

Ans-d)Facebook

14. Who will be the next President of the European Central Bank?

  1. Mario Draghi
  2. Jim Yong Kim
  3. Christine Lagarde
  4. David Malpass

Ans-c)Christine Lagarde

15. Who has been appointed as the Director of the Institute of Banking Personnel Selection (IBPS)?

  1. AnupSankar Bhattacharya
  2. Harideesh Kumar
  3. Jai Kumar Garg
  4. PallavMohapatra

Ans-b) Harideesh Kumar

16. Which state has launched the Vhali Dikri Yojana?

  1. Rajasthan
  2. Gujarat
  3. Jharkhand
  4. Madhya Pradesh

Ans-b) Gujarat

 17. Which state Government has launched a portal named ‘MeriFasalMeraByora’?

  1. Punjab
  2. Rajasthan
  3. Haryana
  4. Bihar

Ans-c)Haryana 

18. Who has been appointed as the Ambassador for Jal Shakti Abhiyan?

  1. Akshay Kumar
  2. Vicky Kaushal
  3. Aamir Khan
  4. Anupam Kher

Ans-c) Aamir Khan

19. Which Indian city has made its entry into the UNESCO World Heritage Site recently?

  1. Udaipur
  2. Jaipur
  3. Jaisalmer
  4. Ajmer

Ans-b)Jaipur

20. Army Chief General Bipin Rawat has released a Kargil Tribute Song to honor Kargil martyrs and war veterans, the song is sung by whom?

  1. Kailash Kher
  2. Shatadru Kabir
  3. A .R Rahman
  4. Shantanu Mukherjee

Ans-b.)Shatadru Kabir

21. Which country has won FIFA Women’s World Cup 2019?

  1. Netherlands
  2. Germany
  3. Argentina
  4. United States

Ans-d) United States

22. Prime Minister Narendra Modi has unveiled a statue of former Prime Minister LalBahadurShastri at which airport?

  1. Surat Airport
  2. Varanasi Airport
  3. Jorhat Airport
  4. Satna Airport

Ans-b) Varanasi Airport

23. Which country has won the Copa America 2019?

  1. Peru
  2. Argentina
  3. Brazil
  4. Colombia

Ans-c)Brazil

24. Which Political Leader recently shared a blog on water conservation titled ‘A Daughter, A Tree and A Teacher’?

  1. Shashi Tharoor
  2. Harsh Vardhan
  3. Suresh Prabhu
  4. Narendra Modi

Ans-d) Narendra Modi

25. BCCI has appointed whom as Head of Cricket at the National Cricket Academy?

  1. Virendra Sehwag
  2. Saurav Ganguly
  3. Rahul Dravid
  4. Sachin Tendulkar

Ans-c) Rahul Dravid

26. Which country has won the 2019 CONCACAF Gold Cup(Football)?

  1. United States
  2. Argentina
  3. Mexico
  4. Spain

Ans-c)Mexico

27. India’s first elephant rehabilitation center will come up in which of the following villages of Kerala?

  1. Chennithala
  2. Arakulam
  3. Puthoor
  4. Kottoor

Ans-d) Kottoor

28. World Health Organisation(WHO) has declared which country ‘measles-free’ nation?

  1. Ghana
  2. Cape Verde
  3. Costa Rica
  4. Sri Lanka

Ans-d) Sri Lanka 

29. India’s first dolphin research center will come up in which of the following universities?

  1. Delhi University
  2. Barkatullah University
  3. Patna University
  4. Central University of Haryana

Ans-c) Patna University

30. Which Player has won the women’s singles title at Wimbledon 2019?

  1. Serena Williams
  2. Ashleigh Barty
  3. SimonaHalep
  4. Naomi Osaka

Ans-c)Simona Halep

31. Who has been appointed as the next MD and CFO of the World Bank?

  1. Anshula Kant
  2. KalpanaMorparia
  3. Ranjana Kumar
  4. ZarinDaruwala

Ans-a) Anshula Kant

32. Which State Government has announced to observe July 12 every year as ‘Save Water Day’?

  1. Jharkhand
  2. Bihar
  3. West Bengal
  4. Tamil Nadu

Ans-c) West Bengal

33. Who has won Golden Bat award at ICC World Cup 2019?

  1. Eoin Morgan
  2. Ben Stokes
  3. Kane Williamson
  4. Rohit Sharma

Ans-d) Rohit Sharma

34. 25 million Android devices around the world have been infected by which virus?

  1. Agent Smith
  2. Kill Bill
  3. Matrix
  4. Wormex

Ans-a) Agent Smith

35. United Nations Observed the Nelson Mandela International Day on Which Day?

  1.  19th July
  2.  18th July
  3.  18th June
  4.  19th July

Ans-a) 18th July

This Monthly Current Affairs MCQ article helps you to practice for your exam. you like or dislike this article, please leave your comment in the comment box.

you can read also:

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Leave a Comment

Copy link